G3 RAJČATA | PAPRIKY / PLOD

Plody rajčat sklízíme až když jsou celé plně zbarvené (nejčastěji červené), ale ještě před tím, než začnou měknout. Čím víc jsou červené a měkké, tím více obsahují cukrů. Sklizeň provádíme přibližně dvakrát týdně, v přechodném období sklízíme klidně i každý den. Sklízíme vždy se stopkou, plody déle vydrží. Rajčata dozrávají přibližně 55 dní po opylení.
Zralé plody uchováváme při teplotách nad 15 °C pro brzkou spotřebu. Můžeme je ale uchovat i při teplotě 1 až 10 °C po dobu 1 až 3 týdnů. Pokud nám některá rajčata nestihla dozrát, nevadí. Můžeme je nechat dozrát při teplotě 22 až 25 °C. Nezralé plody lze skladovat při teplotě 12,5 až 15 °C po dobu 2 až 4 týdnů. Poslední sklizeň provádíme před přemrznutím plodů.
Papriky sklízíme od přibližně od půlky léta, když jsou plody vybarveny alespoň z 85%. Nejrychlejší odrůdy dozrávají v letních měsících od opylení do plné zralosti během 5 týdnů. V chladnějším období dozrávají přibližně za 11 týdnů. Den před sklizní se doporučuje zvýšit zálivku. Tím se dosáhně šťavnatých plodů. Sklízíme ostrým nožem, který zanechá hladký řez. Nůžky roztřepí okraje štopky.
Sklizené zbarvené plody uchováváme při teplotách mezi 7 až 8 °C, zatímco zelené plody při 10 °C. Ideální vzdušná vlhkost pro skladování paprik je 90 %, již při poklesu o 2 % dochází ke krabaťění a ztrátě lesku.
Při pěstování obecně, v hydroponii to platí dvojnásob, je vždy dobré mít přehled, vědět co za chyby jsme udělali, či proč zrovna letos jsou ty rostlinky tak povedené. Proto jsme pro Vás připravili pěstební deníky, díky kterým získáte možnost podívat se zpětně na své výsledky. Deníky a návod na jejich vyplnění jsou ke stažení zde: G3 Rajčata | Papriky / plod, Postupy vyplňování pěstebních deníků.

previous arrow
next arrow
Slider